Skip Global Navigation to Main Content
Search
 
 •  
 • Photo

 • #

 • Photo

 • Photo

 • Photo

Sebab paling penting untuk menghentikan pengganas ada di sekeliling anda.

Terorisme membunuh mereka yang tidak berdosa tanpa mengira usia. Dengan memberi maklumat yang mencegah tindakan pengganas, anda menyelamatkan nyawa, melindungi keluarga, dan memelihara keamanan.

 

Amerika Syarikat menawarkan ganjaran bagi maklumat yang membawa kepada penahanan individu yang terlibat dalam terorisme. Jika anda mempunyai maklumat yang boleh membantu, sila hantarkan maklumat anda sekarang.

 

Hantar maklumat

Skip Breadcrumb Navigation

Berita Terkini

 • Muhammad al-Jawlani

  Muhammad al-Jawlani

  Sehingga AS$10 Juta

  Muhammad al-Jawlani, juga dikenali sebagai Abu Muhammad al-Golani, juga dikenali sebagai Muhammad al-Julani, adalah pemimpin kanan organisasi pengganas, al-Nusrah Front (ANF), cawangan Syria al-Qa'ida. Pada April 2013, al-Jawlani berjanji setia kepada al-Qa'ida dan pemimpinnya Ayman al-Zawahiri. Pada bulan Julai 2016, al-Jawlani memuji al-Qa'ida dan al-Zawahiri dalam video dalam talian dan mendakwa ANF telah menukar namanya kepada Jabhat Fath Al Sham ("Kelompok Penaklukan Levant"). Di bawah kepimpinan al-Jawlani ini, ANF telah menjalankan beberapa serangan pengganas di seluruh Syria, sering mensasarkan orang awam. Pada bulan April 2015, ANF dilaporkan menculik, dan kemudian dibebaskan, kira-kira 300 orang awam Kurdish dari pusat pemeriksaan di Syria. Pada bulan Jun 2015, ANF mengaku bertanggungjawab terhadap pembunuhan beramai-ramai 20 orang penduduk di Kampung Druze Qalb Lawzeh di wilayah Idlib, Syria. (Teks Penuh »)

 • Pembunuhan Yoel Wesley Shrum

  Pembunuhan Yoel Wesley Shrum

  Taizz, Yeme | 18 Mac 2012

  Pada 18 Mac, 2012, Shrum, berumur 29 tahun, ditembak dan dibunuh dalam perjalanan ke tempat kerja di Taizz, Yemen, oleh seorang lelaki bersenjata menunggang di belakang motosikal yang berhenti disamping kenderaannya. Pada masa kematiannya, Shrum bekerja di Pusat Latihan dan Pembangunan Antarabangsa sebagai pentadbir dan guru Bahasa Inggeris. Dia tinggal di Yaman bersama isteri dan dua kanak-kanak. Beberapa hari selepas serangan itu, pertubuhan pengganas al-Qaeda di Semenanjung Arab (AQAP) mengaku bertanggungjawab terhadap pembunuhan itu. (Teks Penuh »)

 • Foto bagi Abu Du’a

  Abu Bakr al-Baghdadi

  Sehingga AS$25 Juta

  Abu Bakr al-Baghdadi, juga dikenali sebagai Abu Du'a, juga dikenali sebagai Ibrahim 'Awwad Ibrahim' Ali al-Badri, adalah pemimpin kanan pertubuhan pengganas Negara Islam Iraq dan Levant (ISIL). Ancaman al-Baghdadi telah meningkat dengan ketara sejak awal Jabatan Negeri memberi tawaran hadiah $10 juta untuk maklumat yang membawa lokasi, penangkapan, atau sabitan beliau diumumkan pada tahun 2011. Pada bulan Jun 2014, ISIL (juga dikenali sebagai Da'esh) merampas kawalan bahagian Syria dan Iraq, mengisytiharkan penubuhan khilafah Islam, dan menamakan al-Baghdadi sebagai khalifah. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, ISIL telah mendapat kesetiaan kumpulan jihad dan individu radikal di seluruh dunia, dan telah memberi inspirasi kepada serangan di Amerika Syarikat. (Teks Penuh »)

 • Gulmurod Khalimov

  Gulmurod Khalimov

  Sehingga AS$3 Juta

  Bekas kolonel operasi khas Tajikistan, komander polis, dan tentera sniper Gulmurod Khalimov merupakan ahli dan perekrut Negara Islam Iraq dan Levant (ISIL). Beliau adalah komander unit tentera khas di Kementerian Dalam Negeri Tajikistan. Khalimov muncul dalam video propaganda mengesahkan bahawa dia berjuang untuk ISIL dan telah memanggil tindakan-tindakan ganas terhadap rakyat Amerika secara terbuka. (Teks Penuh »)

 • Foto bagi Abu-Muhammad al-Shimali

  Abu-Muhammad al-Shimali

  Sehingga AS$5 Juta

  Kepala Sempadan Senior Negara Islam Iraq dan Levant (ISIL) Tirad al-Jarba, lebih dikenali sebagai Abu-Muhammad al-Shimali, telah dikaitkan dengan ISIL, sebelumnya dikenali sebagai al-Qaeda di Iraq, sejak tahun 2005. Dia kini berkhidmat sebagai seorang pegawai kunci dalam Jawatankuasa Imigresen dan Logistik ISIL, dan bertanggung jawab untuk (Teks Penuh »)

 • Foto bagi Antikuiti

  Pemerdagangan Minyak dan Antikuiti Bermanfaat Negara Islam Iraq dan Levant (ISIL)

  Hadiah untuk program Keadilan menawarkan hadiah sehingga AS $5 juta untuk maklumat yang membawa kepada gangguan yang ketara atas penjualan dan/atau perdagangan minyak dan barang-barang antik oleh, untuk, bagi pihak, atau memberi manfaat kepada kumpulan pengganas Negara Islam Iraq dan Levant (ISIL), yang juga dikenali dengan akronim Bahasa Arab sebagai DAESH. (Teks Penuh »)

Kisah Kejayaan

DIDAPATI BERSALAH

DIDAPATI BERSALAH

Tip Membawa kepada Penyabitan Ramzi Ahmed Yousef

Ramzi Ahmed Yousef adalah pengganas yang merancang pengeboman Pusat Perdagangan Dunia pada Februari 1993 di bandaraya New York yang membunuh enam orang dan mencederakan lebih seribu orang. Yousef dan pembantu-pembantunya memandu sebuah van yang penuh dengan bahan letupan ke dalam tingkat paling bawah Pusat Perdagangan Dunia itu. Dalam masa beberapa jam selepas pengeboman itu, Yousef melarikan diri menaiki pesawat ke Pakistan.

Yousef timbul semula di Filipina di mana dia terlibat di dalam satu komplot keganasan yang kompleks. Yousef merancang untuk membunuh Pope John Paul II pada 14 Januari 1995 ...(Teks Penuh »)

Hubung


twitter   facebook   youtube   rss